Stort miljøløft for Oslofjorden: Krüger Kaldnes vinner Fase 2 på Fuglevik Renseanlegg

Den 19. juni signerte vi sammen med Krüger kontrakten for fase 2 på Fuglevik Renseanlegg, som omfatter vannbehandlingen av renseanlegget. Les mer her
Teamet bak prosjektet

Den 19. juni signerte vi sammen med Krüger kontrakten for fase 2 på Fuglevik Renseanlegg, som omfatter vannbehandlingen av renseanlegget. Her skal vi, i tett samarbeid med kunden MOVAR, utvide kapasiteten og bygge nytt anlegg med  forbedrede renseprosessene - med mål om å forbedre vannmiljøet i Oslofjorden. Kontrakten har en verdi på ca. 330 millioner mill. NOK.

Nye Fuglevik Renseanlegg er et prosjekt som innebærer om- og utbygging av det eksisterende Fuglevik Renseanlegg, som skal utvides til å motta avløpsvann fra et annet renseanlegg. Samtidig skal det oppgraderes for å møte nye, strengere rensekrav fra Statsforvalteren i Norge. Byggherre for prosjektet er MOVAR (MOss-regionen Vann, Avløp og Renovasjon), et interkommunalt selskap eid av kommunene Moss, Vestby, Råde og Våler ved Oslofjorden.

Samarbeidsprosjekt i to faser til over 330 millioner NOK

De siste to årene har vi gjennomført samspillsfase 1, hvor vi i tett samarbeid med MOVAR og deres rådgivere har analysert, designet og besluttet hvilken prosessteknisk løsning som er best egnet til å håndtere det aktuelle avløpsvannet og levere den ønskede rensingen MOVAR er pålagt å etterleve fra 2029.

I forlengelsen av fase 1, som omtales som designfasen, følger nå den nylig signerte fase 2. Dette er gjennomføringsfasen, hvor Krüger Kaldnes skal anskaffe, installere, sette i drift og igangkjøre anlegget. Budsjettet for fase 2 er 300 millioner NOK.

Mike Halmer, Managing Director i Krüger Kaldnes, uttalte da han signerte kontrakten:

Jeg er stolt over at vi sammen i Krüger og Krüger Kaldnes har vunnet fase 2 av dette viktige prosjektet, hvor vi bringer våre sterke kompetanser og dokumenterte teknologier for rensing av avløpsvann Jeg gleder meg veldig til å fortsette det gode samarbeidet fra fase 1, slik at vi sammen kan gjøre en avgjørende forskjell for vannmiljøet i Oslofjorden


Samspillsmodellen er en relativt ny kontraktsform innen vann- og avløp i Norge. De siste 4–5 årene har den vunnet frem, særlig på større, komplekse utbygginger av renseanlegg som skal utvides med nitrogenrensing og møte nye, strengere rensekrav fra både norske myndigheter og EUs avløpsdirektiv. Denne kontraktsformen gir byggherren en aktiv rolle i prosjektet ved valg av renseløsninger og tekniske beslutninger, samt ved kommersielle avklaringer som fordeling av omfang, risiko og ansvar gjennom prosjektets faser.

Innovativ prosessteknisk løsning

Vannbehandlingen omfatter prosessteknologien IFAS. Det er en kombinert renseløsning bestående av aktivt slam og MBBR-prosesser samt MBR (bruk av membraner til slamseparasjon). Denne prosesskombinasjonen er ny og gir en særdeles kompakt og effektiv rensing.

Leveransen inkluderer også en løsning for utvinning av fosfor fra rejektvann fra slamavvanning. Bruken av de valgte prosessteknologiene har krevd høy teknisk kompetanse, noe som har vært mulig gjennom tett samarbeid i Veolia, der vi har trukket på ekspertise fra blant annet KrügerKaldnes, Krüger, AnoxKaldnes og Veolias membrankompetanse.

Store gevinster for vannmiljøet i Norge

Det norske vannmiljøet er under betydelig press, blant annet på grunn av utslipp av avløpsvann uten nitrogenrensing. Derfor vil de optimaliserte renseprosessene ved Fuglevik Renseanlegg være et viktig bidrag til å forbedre vannmiljøet i Oslofjorden og støtte den samfunnsutviklingen som skjer nå.

Hele ombyggingen av renseanlegget er delt inn i 11 entrepriser, som alle koordineres av MOVAR og deres rådgiver COWI. Anlegget er planlagt satt i drift i 2029.