Krüger Kaldnes prosjekterer fremtiden

Årets utgave av VA-dagene på Sørlandet gikk av stabelen 11.-12. april i naturskjønne omgivelser på Kragerø Resort. Vi sendte en delegasjon av gårde og ga folk en smakebit på hvordan Norges ledende VA-entreprenør gjør prosjektering - i VR!

Vi tok med deltakerne på befaring inne Krüger Kaldnes 3D-modell for Notaneset RA der de selv fikk erfare hvorfor vi mener VR-teknologien bør bli bransjestandard for prosjektering, befaring og kvalitetskontroll.

“Jeg ER inne i et renseanlegg!” - nesten jublet en deltaker. “Se her var det enkelt å komme til for å gjøre vedlikehold, ja” - sa en annen, tydelig oppglødd.

Entusiasmen er lett å forstå, da det er nettopp den intuitive romforståelsen vi drar nytte av i vår prosjektering. For oss er dette mer enn kun en gimmick.

Kunder og driftsoperatører har nå mulighet til å gå på befaring i fremtidige anlegg, og dermed gjøre utbedringer som øker brukervennligheten for driftsoperatører. Dette kutter fremtidige kostnader for kunder ved at endringene foretas før anlegget står oppført.

Det å kunne se utstyr i faktisk størrelse, sikrer en mer virkelighetsnær prosjektering. Overgangen fra 3D til VR har potensiale til å bli et like stort fremskritt som overgangen fra 2D-tegninger til 3D-modeller var i sin tid. 

Nå kan man fysisk kikke ned i en luke og strekke frem hendene for å se om det er praktisk mulig å gjøre reparasjoner, eller om det bør gjøres endringer.

Hos oss brukes i dag VR blant annet til tverrfaglig gjennomgang, som et supplement til crashcontrol og kvalitetssikring med byggherre og underentreprenører.

På lenger sikt kan også teknologien brukes til opplæring av driftspersonell. Både før anlegget er bygget, men også etter at anlegget er tatt i bruk. For eksempel er det nå mulig å “gå” i bunn av en væskefylt MBBR reaktor å se hvordan luftesystemet er utformet.

Mulighetene for fremtiden er enorme - man kan se for seg at montører (på byggeplass) og ingeniører (på kontoret) starter dagen med å møtes inne i 3D modellen for en gjennomgang av dagens montasjearbeid, og dermed løse praktiske utfordringer før de oppstår.

Det er nesten bare fantasien som setter grenser, derfor håper vi resten av bransjen vil følge vår måte å prosjektere - mer praktisk, intuitiv og virkelighetsnær.

(Av Håkon Osland Sandvik)

Krüger Kaldnes tar med kunder på virtuell befaring i sine prosjekter

Norges mest innovative VA-entreprenør bruker VR-teknologi i prosjektering av fremtidens renseanlegg.
På VA-dagene Sørlandet 11-12 April, tok vi med deltakerne på virtuell befaring i et renseanlegg etter industrihallkonseptet, Notaneset RA.

Deling